Wat is ‘biodegradable’ en wat niet, is best ingewikkeld!

Wat we wel weten, is dat niet alles onder alle omstandigheden goed afbreekbaar is. Soms breekt het bijvoorbeeld wel af onder de grond maar niet in zeewater. Ook weten we: zelfs als de vezels zullen afbreken, dit nog niet betekent dat je het biologisch afbreekbaar mag noemen. Schadelijke toevoegingen, zoals veel kleurstoffen en finishes, zullen er nog steeds voor zorgen dat het niet bij het ‘groenafval’ mag.

Een veelgebruikte term voor een eindeloze kringloop van grondstof naar product naar grondstof is ‘cradle to cradle’. Eenvoudig gezegd kent dit 2 cycli: ofwel de industriële cirkel (hergebruik en re-/upcycling), ofwel de ’terugkeer naar de natuur’. Dat laatste doen we door materialen “biologisch af te breken”. In dit filmpje zie je duidelijk hoe dit werkt met een wollen trui:

Let ook op de naden: naaigarens, labels en andere accessoires kunnen dus spelbrekers zijn… Zie ook de elastaandraden in bovenstaande foto van biologisch afbreekbare jeans.

En als je meer wilt weten over (het verschil tussen) bioplastics en biologisch afbreekbaar plastic, is de volgende een video aanrader:

Interessant? Wil je er meer over weten? We horen graag hoe we je erbij kunnen helpen.

Chris – Q&A Quality Assistance!

Leave A Comment